Djelatnost Odsjeka za dijetetiku i pehranu sastoji se u:
kreiranju jelovnika po dijetama, nabavi i skladištenju robe, obračunu jelovnika, pripremi i distribuciji hrane, za ležeće pacijente, pacijente u dnevnim bolnicama, dežurne liječnike te pripremu i prodaju toplih obroka u restoranu društvene prehrane za djelatnike bolnice.
Organizacijske jedinice:
- dijetetika
- obračun jelovnika
- centralna kuhinja
- društvena prehrana
- skladište
Što je dijetalna prehrana?
Dijetalna prerhrana je propisan način prehrane koji obuhvaća odabir namirnica, količinu, način kulinarske obrade te broj i raspored obroka. Ona mora odgovarati biološkoj potrebi organizma te vrsti i stupnju bolesti.
Takva prehrana nezaobilazan je dio terapije jer štedi osjetljive organe bolesnih, ublažava boli i pridonosi ubrzanju procesa liječenja.
Pravilan način prehrane važan je i kod zdravih osoba upravo u svrhu očuvanja zdravlja i kvalitete života. Dokazano je da su mnoge bolesti kao npr.bolesti probavnih organa, kardiovaskularne bolesti i karcinom usko vezani uz nepravilnu prehranu.
Trenutno u bolnici imamo na izbor 40 - ak dijeta, usklađenih prema najnovijim preporukama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Broj pripremljenih obroka kreće se oko 1100-1200 obroka dnevno:
- doručak - 300 obroka
- užina I - 90 obroka
- ručak - 350 obroka
- užina II - 100 oroka
- večera - 320 obroka
U restoranu društvene prehrane kuhamo od 40 do 100 toplih obroka dnevno.