Andrije Štampara 3, 47000 Karlovac

Nezdravstvene djelatnosti

Djelatnost odsjeka

 

Djelatnost Odsjeka za dijetetiku i pehranu sastoji se u: 

kreiranju jelovnika po dijetama, nabavi i skladištenju robe, obračunu jelovnika, pripremi i distribuciji hrane, za ležeće pacijente, pacijente u dnevnim bolnicama, dežurne liječnike te pripremu i prodaju toplih obroka u restoranu društvene prehrane za djelatnike bolnice.

Organizacijske jedinice:

  • dijetetika
  • obračun jelovnika
  • centralna kuhinja
  • društvena prehrana
  • skladište

 

Što je dijetalna prehrana?

Dijetalna prerhrana je propisan način prehrane koji obuhvaća odabir namirnica, količinu, način kulinarske obrade te broj i raspored obroka. Ona mora odgovarati biološkoj potrebi organizma te vrsti i stupnju bolesti.

Takva prehrana nezaobilazan je dio terapije jer štedi osjetljive organe bolesnih, ublažava boli i pridonosi ubrzanju procesa liječenja.

Pravilan način prehrane važan je i kod zdravih osoba upravo u svrhu očuvanja zdravlja i kvalitete života. Dokazano je da su mnoge bolesti kao npr.bolesti probavnih organa, kardiovaskularne bolesti i karcinom usko vezani uz nepravilnu prehranu.

 

Trenutno u bolnici imamo na izbor 40 - ak dijeta, usklađenih prema najnovijim preporukama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Broj pripremljenih obroka kreće se oko 1100-1200 obroka dnevno:

  • doručak - 300 obroka
  • užina I   - 90 obroka
  • ručak     - 350 obroka
  • užina II   - 100 oroka
  • večera    - 320 obroka

U restoranu društvene prehrane kuhamo od 40 do 100 toplih obroka dnevno.